Väsen - Gront (Xource)
Väsen består av tre av Folkmusiksveriges absoluta toppmusiker, Olov Johansson på nyckelharpa, Mikael Marin på altviolin och Roger Tallroth på tolvsträngad gitarr. Gruppen bildades 1989, efter en festival i Norge.

Dessa tre musiker har på många sätt varit, och är, stilbildande – och många är de unga musikerna som inspirerats och lärt av Väsen.
Biografi
Under några år hade man även en trummis i bandet; André Ferrari, som då också var fast medlem och som medverkar på de två album som släpptes på Xource Records/MNW – se diskografin.

Väsen spelar folkmusik med rötterna djupt förankrade i den svenska och uppländska folkmusiktraditionen, men med André som kom från en helt annan sida av musik-Sverige tillfördes en ny dimension till deras musik. Hans förmåga att hitta rytmer och bygga på bandets energi, humor och spontanitet skapade något nytt inom svensk folkmusiktradition.

I samband med att André kom med i bandet spelade man in Världens Väsen och för första gången var samtliga låtar komponerade av av medlemmarna själva. Världens Väsen tilldelades en Grammis för bästa folkmusikskiva 1979.

Hos Väsen ryms ett mycket stort musikanteri och bandet fortsätter sin karriär efter att ha lämnat MNW/Xource med nya skivor och med turnéer i USA, Kanada, Japan, England och Sverige. 2014 firar de 25-årsjubileum.

Diskografi:

Världens Väsen
Xource 1997

Gront
Xource 1999
Hemsida | Facebook