Biografi
Ulf Dageby kom med i Nationalteatern 1971. Då hade han redan deltagit i pjäsen Lev hårt – dö ung från 1970. Innan dess hade Ulf försörjt sig som krogtrubadur på klassiska Göteborgskrogar.

Tillsammans med Anders Melander skrev han de flesta av Nationalteaterns låtar. Han berättar i boken om Nationalteatern (Lägg av! – Historien om Nationalteatern) att den första låt han skrev helt själv var Ut i kylan, som han skrev till Sune – får jag knäppa din bläzer? Efter det blev det en mängd andra låtar; Livet är en fest, Barn av vår tid, Ge mig mitt liv nu, Sent en lördag kväll, Mr John Carlos, Hanna från Arlöv, Rövarkungens ö, Vi fortsätter spela rock’n’roll men vi håller på att dö, Sent en lördag kväll m fl. Han har även gjort en klassisk översättning av Bob Dylans Tomorrow is a long time (sv. Men bara om min älskade väntar)

1975 ägde Alternativfestivalen rum (proggrörelsens alternativ till Melodifestivalen och Eurovision Song Contest 1975) och där gjorde Ulf Dageby figuren Sillstrypar’n med låten Doin’ the omoralisk schlagerfestival, som har blivit en av 70-talets mest uppmärksammade låtar.

Ulf Dageby deltog också i Tältprojektet där han bl a skrev huvudnumret Vi äro tusenden. Tältprojektet var en stor musikalisk föreställning som turnerade i Sverige och Danmark i mitten av 1977 och framförde en dramatisering av den svenska arbetarrörelsens historia.

1982 lämnade Ulf Nationalteatern för att ägna sig åt sin solokarriär. Solodebuten blev albumet En dag på sjön 1983. Året därpå kom Lata rika.

1986 släppte Ulf Dageby och Skymningskvaretten Minnen från jorden, som är baserad på texter av Birger Sjöberg. 1989 kom hans senaste soloskiva Känsliga soldater.

Dagebys solokarriär har varit betydligt mindre politisk inriktad än musiken han gjorde med Nationalteatern. Han har även gjort sig känd för sitt arbete med filmmusik, bland annat i samarbete med filmskaparen Stefan Jarl, med filmer som Ett anständigt liv (med mästerstycket Gallret) och Hotet.

Ulf Dageby ska medverka i 2013 års upplaga av TV4:s Så mycket bättre.
-Jag var lätt att övertala för jag tycker så väldigt mycket om det här programmet. Så jag blev väldigt glad när de frågade, säger Ulf i en intervju med Expressen.

Diskografi:

En dag på sjön
MNW 1983

Lata rika
MNW 1984

Minnen från jorden
MNW 1986

Känsliga soldater
MNW 1989

The Neon Forest
Neonskogen
MNW 1992
Facebook