Röda Bönor - Repris (MNW)
Repris är en samling med låtar från ”Röda Bönor” och ”Sköna skrönor”. Här kan vi bl a annnat höra smått klassiska låtar som ”Det ska bli slut på rumban”, ”Sången om sexualmyterna”, ”Oh Carol” m fl.
Sångerna har ofta hämtat idéer och inspiration i den privata paniken över könsmaktsordningen, texterna är personligt hållna och innehåller oftast stark kritik av det förhatliga manssamhället.
Biografi

Röda Bönor var en feministisk kvinnogrupp från Lund som bestod av 9 tjejer.
Tjejerna i bandet fann varandra genom sitt gemensamma intresse för kvinnofrågor.
Efterfrågan av sång och musik på de kvinnopolitiska mötena, i början av 70-talet, var stor och bidrog till att man startade Röda Bönor. Bandet debuterade på internationella kvinnodagen 1973. Till en början sjöng de klassiska kvinnosånger men så småningom började de skriva egna låtar och texter.
Hos Röda Bönor hör man att det inte spelade så stor roll ifall man var amatör eller proffs – istället var det kraften i att göra någonting gemensamt som var viktig. Lyssnar man t ex på ”Det ska bli slut på rumban”, som riktar sig direkt mot en uppblåst manlighet, förstår man precis varför de unga feministerna av idag tagit just den här låten till sina hjärtan. Och fast ”Sången om sexualmyterna” är en protest mot den tidens sexualbrottspolitik så är den fortfarande en dagsaktuell skildring av läget i våldtäktsdebatten.
Röda Bönor var mest aktiva runt 1975, då de turnerade runt och spelade på politiska möten, kabaréer, fängelser mm. De släppte 2 album och fick snabbt epitetet ”Sveriges första tjejband” efter första plattan 1976.

Diskografi:


Röda Bönor
MNW 1976

Sköna Skrönor
MNW 1978

Repris
MNW 1993

 

Hemsida | Facebook