Prime Sth - Underneath the surface (MVG)
För PRIME STH har pojkdrömmen blivit sann, från Sverige till USA på en demo. Debutskivan spelades in i Stockholm med producenten Sank (Thåström, Paradise Lost) och två spår mixades av legenderna Tom Lord-Alge (Rolling Stones, Hole, Marilyn Manson) och Andy Wallace (Nirvana, Foo Fighters, Guns'n'Roses) i Los Angeles. Singeln "I'm Stupid (Don't Worry 'Bout Me)" är skriven tillsammans med Max Martin.
Biografi

”Vi kämpar inte för att låta kommersiella, det bara blir så. Till och med den första demon som vi spelade in som femtonåringar lät kommersiell.” (Noa Modén 2004)

Ända sedan Noa Modén (sång), Martin Pålsson (gitarr), Jesper Ekesiöö (bas) och Kasper Lindgren (trummor) började spela tillsammans har LÅTEN varit viktigare än någonting annat. Genrebenämningar får andra gärna ägna sig åt, för den här kvartetten är melodin viktigare än att tillhöra en viss kategori. Att slösa tankeverksamhet på sådant tar helt enkelt bort fokus från det väsentliga. En inställning som gör att deras låtar nynnas på av såväl tuffa hårdrockare som popsnören.
Musik är som bekant det universella språket och starka, snabbhäftande refränger känner inga begränsningar. Precis som PRIME STH svävar de fritt, oberoende av trendriktiga innelistor.

Medan debuten ”Underneath The Surface” (2001) infriade pojkdrömmar med långvistelse i Staterna, flitigt turnerande och samarbeten som de flesta blågula akter inte kommer i närheten av är ”Beautiful Awakening” bandets alldeles egna skapelse. Inspelningen gjordes först av en namnkunnig producent men då grabbarna inte var nöjda med utfallet valde de att helt sonika göra om allt på nytt, nu med Noa och Kasper vid rattarna. Och vilka vet väl bättre hur deras alster ska låta? Allt spelades in live och resultatet är elva spår som vittnar om ett band med samma osvikliga hitkänsla som på sin föregångare.

Fast denna gång är allting snäppet starkare; uttrycket är mer personligt, ljudbilden mer tidlös och materialet mognare. PRIME STH serverar, med en imponerande självsäkerhet, en ljudkuliss som fungerar i de flesta sammanhang och visar att de klarar sig ypperligt på egen hand.

Även om låtarna närmast kräver att nynnas på redan efter en första lyssning så ryms här en melankolisk känsla som ger ”Beautiful Awakening” ytterligare en dimension. En kvalitet som gör att låtar som ”Pieces” och ”Part of me” fungerar lika bra som plåster på ett brustet hjärta som på förfesten med kompisarna.

Avslutande balladen ”Please”, med gästsång av Camela Leierth, tillhör en av skivans höjdpunkter medan första singeln ”Fishbowl” är en rökare som kvickt letar sig in i krysset utan att ta några onödiga omvägar.

Med åratal av harvande på vägarna har gänget en rutin som gör att de utan problem lever upp till det egna kravet på att ge 100% varje kväll. Det finns helt enkelt få akter som har lyckats samla på sig en sådan enastående erfarenhet utan att förlora den hunger som är så essentiell för varje artist. Den som en gång gjorde att fyra pojkar i Bromma utanför Stockholm bestämde sig för att bilda ett band och hitta en väg utanför de utstakade gångar som de flesta i deras omgivning redan valt.
2004 är PRIME STH redo att återigen möta omvärldens nyfikna öron och du kommer inte att bli besviken. Med ryggsäcken full av starka låtar och en osvensk målmedvetenhet kan man som bekant komma hur långt som helst.

Myspace | Facebook | Youtube