Nike & Röda Orkestern
N&RO är en rockorkester som vuxit fram för att skapa vacker & kraftfull musik där samarbetet med olika textförfattare är centralt och själva idén om att ge plats åt olika människors syn och reaktion på vår samtid. Stora förändringar sker i världen och i Sverige och det finns ett behov att skildra tiden vi lever i ur olika perspektiv. Gruppen vill verka som motkraft mot orättvisor och snedfördelning av samhällets gemensamma resurser. Som medkraft för hjärtats, solidaritetens och rättvisans röda färg.

Nike Markelius, trumslagerska i bl.a Tant Strul, är initiativtagare, producent och konstnärlig ledare för projektet.

Nike & Röda Orkestern är ett samarbetsprojekt mellan olika textförfattare och kompositör/musiker. Ett antal skönlitterära författare har fått frågan att skriva varsin sångtext till N&RO. En text som skildrar något, för författaren viktigt i vår samtid, i vårt Sverige ur ett existentiellt politiskt perspektiv. Nike Markelius har tonsatt och sammanställt materialet till Röda Orkestern som spelat live tillsammans sen 2010.

Detta har gett utrymme för nyskapande spännande möten i skapandeprocessen av sångerna. Det innovativa och viktiga med att olika ämnen, olika stämmor, olika människor kommer till tals på det här sättet.

Musiker N&RO:
Nike Markelius: sång o gitarr, Lotta Partapuoli: gitarr, Mia Kempff: bas, Johannes Nordell: trummor.

På skivan medverkar även Fläskkvartetten på 4 låtar, Malena Jönsson - klaviaturer, Emil Jonason – klarinett, Lotta Nilsson, Karin Renberg o Maria Blom - körsång

Textförfattare : Carsten Palmaer, Amanda Ooms, Inger Edelfeldt, Katarina Mazetti, Mian Lodalen, Mimmi Malmer, Nils Claesson, Eva Fuchs, Nike Markelius.
Facebook | Se också: Tant Strul