Nationalteatern - Barn av vår tid
Den 26 april 2014, på Record Store Day, släpps Nationalteatern ”Barn av vår tid” på färgad vinyl, i limiterad upplaga. Denna gång i gatefold-omslag med tidigare opublicerade bilder i uppslaget.

Ny turné väntas till sommaren!
Nationalteatern
1974, för 40 år sedan, släpptes en av proggens bäst sålda album genom tiderna; ”Livet är en fest”. Idag en klassiker! För att fira det kommer Nationalteaterns Rockorkester att göra två stora turnéer under året; en som startar den 31 januari och sträcker sig till Trollhättan den 8 mars, och den andra turnén förlagd till sommaren. Mer om turnén på http://www.punktjafs.com/rockorkestern/nyheter.html.

”Livet är en fest” spelades in i Vaxholm våren 1974. Ulf Dageby och Anders Mellander skrev låtarna. Skivan låg 27 veckor på Kvällstoppen (en av Sveriges Radio sammanställd topplista) med placering 8 som högst. Den sålde som smör!

Ulf berättar i boken om Nationalteatern hur omslaget, som kommit att betraktas som varumärke för bandet, kom till: ”Jacob som gjorde omslaget satt en natt på Backa Fritidsgård och limmade hela fotomotivet till omslaget som en slags installation. Framåt småtimmarna la han sig och sov på en soffa. På morgonen kom städerskorna som fick en riktig chock när de fick syn på bordet !”

Både ”Livet är en fest” och ”Barn av vår tid” släpps på vinyl på Record Store Day.
Nostalgi: Läs pressreleasen för "Livet är en fest" från 1974.
Spotify:
Digster Best of Nationalteatern
Nationalteatern - Lägg av! / Historien om Nationalteatern (MNW, release Nov -10)
Lägg av! / Historien om Nationalteatern – är en berättelse i såväl bokform som på cd. Historien tar sin början i Lund 1968 och följer sedan Nationalteaterns äventyr och öden från sjuttiotalets början fram till den stora återföreningen i kabarevyn Vad var det vi sa!? på Trägårn’ i Göteborg hösten 2010.

Det här är berättelsen om de människor och den tid som skapade odödliga låtar som Livet är en fest, Bängen trålar, Jack the ripper, Hanna från Arlöv, Barn av vår tid, Spisa, Kolla kolla, Ylle och Vi fortsätter spela rock’n’roll men vi håller på att dö, teaterföreställningar som Speedy Gonzales, Livet är en fest och Å harre jävlar!, turnéäventyr som Rockormen, Tjuveriaktiebolaget och Sune får jag knäppa din bläzer?, det stora tältprojektet Vi äro tusenden och barnklassiker som Kåldolmar & kalsipper, Luffarrock och Akta er för Lumor samt den spektakulära uppsättningen av Peter Pan. Lägg av! / Historien om Nationalteatern innehåller 9 CD-skivor med mer än 11 timmar musik och monologer/dialoger ur ett par av gruppens många föreställningar. Boken innehåller samtliga Nationalteaterns skivor – Livet är en fest, Barn av vår tid, Rövarkungens ö, Kåldolmar & kalsipper, grammisbelönade Peter Pan m.fl. – samt massor med tidigare outgivet material från teaterföreställningar, konserter, tv-program och radioinspelningar. Totalt 155 spår, varav ca 47 spår tidigare helt outgivna inspelningar och ett 10-tal låtar som tidigare inte funnits utgivna på CD. Bokens 132 sidor är rikt illustrerad med massor av aldrig tidigare publicerade bilder.
Biografi
Nationalteatern bildades som en utbrytar grupp ur teatergruppen Gorillateatern i Lund i slutet av 60-talet. Nationalteatern började med att uppträda på ungdomsgårdar med pjäser om förortsungdomar; ”Barn i betong”, ”Livet är en fest” och ”Speedy Gonzales”, där man blandade teater och rock. De gjorde många föreställningar och ungdomarna älskade de deras pjäser. Men det var svårt att få tidningarna att skriva om deras pjäser. Pjäserna blev så småningom alltmer politiska.

MNW hade hört talas om bandet och erbjöd dem att spela in ett album. 1972 kom debutalbumet ”Ta det som ett löfte” ut. Den gick ganska obemärkt förbi, trots att den innehöll låtar som ”Ut i kylan” och ”Sveriges styvbarn”. De flesta låtarna skrevs av Anders Mellander eller Ulf Dageby, som var tongivande i bandet under den här tiden. Gruppen mest kända album är ”Livet är en fest” från 1974. Det blev en renodlad rockplatta och betraktas nu som en rockklassiker. Efter att den kommit ut lämnade Anders Mellander gruppen.

Under mitten av 70-talet påbörjades ett samarbete med Nynningen, där Totta Näslund var medlem; han hade dessutom fått ta över tomrummet efter Anders i Nationalteatern. Tillsammans genomförde de två banden föreställningen ”Vi kommer att leva igen”, som handlar om USA:s 200-års firande.

1977 släpptes ”Barn av vår tid”, med titelspåret som är av bandets mest kända låtar. Plattan slog stort och sålde i stora mängder.

1977 tog Nationalteatern initiativ till musikrörelsens mest ambitiösa projekt ”Tältprojektet – Vem tillhör världen ”; en musikteaterföreställning som handlar om den svenska arbetarrörelsens historia. Sommaren 1977 turnerade man runt i Sverige med föreställningen i norra Europas största cirkustält. Föreställningen sågs av över 100.000 besökare.

Teatergruppen Nationalteatern hade växt så stort att man runt 1980 delade upp den i en teatergrupp och Nationalteaterns Rockorkester. Rockorkestern turnerade land och rike runt under ett par år, men 1982 lade man ner och Ulf Dageby lämnade bandet för att satsa på en solokarriär och Totta Näslund ville satsa på sitt Bluesband. Teatergruppen fortsatte utan Ulf och Totta och man satte upp pjäser som ”Det lilla odjuret” och ”Peter Pan”, där den sistnämnde vann en Grammis 1987, för bästa barnproduktion.

Rockorkestern återbildades 1991 med en bejublad sommarturné. 2006 turnerar Nationalteaterns Rockorkester fortfarande och medlemmarna är:
Ulf Dageby - sång, gitarr
Mattias Hellberg - sång
Håkan Nyberg – trummmor
Håkan Svensson – gitarr
Nikke Ström – bas

Diskografi:
1972 Ta det som ett löfte … ta det inte som ett hot
1974 Livet är en fest
1975 Doin’ the omoralisk schlagerfestival (singel)
1976 Kåldolmar och kalsipper
1978 Rädda varven (singel)
1979 Rockormen
1980 Rövarkungens ö
1981 Luffarrock
1987 Peter Pan
1988 Nationalteaterns Greatest Hits
1991 Nationalteaterns Rockorkester Live
2002 Livet är en fest. En samling 1972-80
Facebook | Hemsida