Monica Ramos - Behind that light (MNW)
Monica Ramos är vackert harpspelande med klassisk gitarr och svepande orkester. Plattan innehåller också en en fantastisk remix av “Para un angelito” gjord av DezroK (från amerikanska Grammisvinnande Hex Hectors stall). Plattan kommer att få en massiv internetpresentation med Amazon.com och CD-Now för att fånga internet konsumenter. United Airlines 747 plan runt om i världen kommer också att presentera hela albumet på en av sina kanaler under juli och augusti. Dansradio promotion fokuseras i sommar på Mallorca, Kanarieöarna och andra välkända europeiska turistorter. Annonser kommer att bl.a. i SAS-tidningen Scanorama i juli/augusti numret. Albumet befann sig bland Top 10 på den amerikanska New Age radiolistan i mars.
Biografi

Behind That Light är inte en typisk harpskiva - med andra ord, det är ett album som endast Monica Ramos skulle kunna göra. Efter succén med förra årets album Moai, har den chilenskfödda, Sverigebaserade harpisten återvänt med en samling sånger med en verkligt internationell färg.

Monica studerade klassisk musik i unga år, och från tolv års ålder skrev hon egna sångtexter. Som ett uttryck för sin sydamerikanska bakgrund har hon idag skapat en ny stil inom harpmusiken där hon väver in latinamerikansk folkharpa, västerländsk klassisk tradition, pop, dans och ambient musik.

Liksom på hennes förra album innehåller Behind That Light några spår som sammanför harpans romantiska toner med det drivande rytmerna hos den moderna dansmusiken. Detta album ger en bild av hennes nuvarande turnéband som innefattar bas, gitarr, lager av slagverk, och klaviatur. Soundet är mjukt rytmiskt och ibland nästan klassiskt. Det är inte den typen av musik du förväntar dig att höra spelas ute på dansklubbar. Tidigare var dansklubbscenen inte rätt för min musik men det har ändrat sig, säger Monica. Behind That Light innehåller många fler spår än Moai, vilket ger skivan en mer intim känsla. Jag älskar att skriva texter säger hon. Jag har skrivit texter sedan jag var tolv år om tankar, reaktioner till det som händer i mitt liv. Och för den här skivan tänkte jag att jag ville göra någonting med allt detta.

Den här skivan är halvt vokal, och bortsett från en ordlös vokal låt sjunger Monica endast på spanska, inklusive titelspåret. Behind That Light bakom det ljuset hittar du min sorg, någonting jag velat dölja, förklarar hon. Jag skrev den som en sorglig sång, för ibland blir man missförstådd. I hennes egenskap av harpist som spelar sin egen musik har Monica fått handskas med missuppfattningar. När folk hör att jag spelar harpa säger de alltid, åh i vilken orkester?, berättar hon. Jag spelade i en orkester i många år, och det är inte det jag vill göra nu. Jag vill göra min egen musik. Den musiken kan omfatta det hårdrockande ackompanjemanget till Para un angelito (För en liten ängel) lika lätt som det shamaniska mässandet och slagverket i Lamento. Den inbegriper ändå också mer klassiska harptongångar, speciellt i hennes solospår Mami, som har en nästan Debussy-liknande skönhet. Men det inberäknar också ett stycke som Joburg, vars intensiva harmonier oväntat kom till liv efter en resa till Sydafrika. Det var meningen att jag skulle spela in, men det här stycket verkade bara komma från ingenstans, och jag kunde inte sluta förrän det var färdigställt.

För Monica Ramos är harpan ett instrument med mycket vidare möjligheter än de flesta inser. Genom att spela latinamerikansk harpmusik under uppväxttiden fick hon chansen till ett alternativt synsätt till instrumentet, så även om hon började studera klassisk harpa kändes idén att blanda stilar naturlig. Vilket dock inte innebär att det varit enkelt. Människor verkar tro att jag spelar så här för att det är det enklaste sättet, eller för att tjäna pengar. Fel!, skrattar hon. Det enkla sättet vore att göra orkestral musik, därför att harpan förväntas där. Det här är inte lätt; du måste kämpa för att bevisa att du kan göra den här musiken med den här sortens instrument.

Beviset finns dock i själva lyssnandet. På Creo till exempel, börjar Monica med solo harpa, lägger sedan till cello, sedan mer stråkar. Resultatet blir en smäktande orkestrering som minner om både hennes latinamerikanska och klassiska träning.

Som tur är har Monica inte kämpat ensam. Den välkände producenten och tidvise kompositören Per Andréasson, som hjälpte till att skapa ljudet på Moai, återfinns även på Behind That Light. Hans arrangemang kan demonstrera himlasträvande stråkar, som på Streeto, (som han också komponerat) eller frammanande atmosfäriska ljud som knappt når fram till tröskeln för hörbarhet, som på Tus Palabras (Dina ord). Och Monicas bror, gitarristen Alvaro Covarrubias, bidrar med den vackra Angelina, en gitarr/harpduett med lite, väldigt diskret slagverk.

Monica Ramos säger att hennes egen favorit från albumet kan vara Creo (Tro). Jag skrev den när jag på riktigt började tro på livet och kärleken. När var det? Ah – det är frågan det, skrattar hon. Utan att egentligen besvara frågan medger hon att nu känner jag mig verkligen lyckligt lottad. Och med goda skäl: Moai var en effektiv introduktion, och Behind That Light presenterar nu både harpan som livsdugligt pop instrument och Monicas hybridstil som en vilken skulle kunna uppskattas av en mycket stor publik.

Hemsida | Myspace