Curt Åke Stefan, ljudtekniker i studion i Waxholm.
Ljud från Waxholm 1969 – 2009
Boken om Musiknätet Waxholm; historia, utveckling, artister, bilder, musik mm. Under åren 1969 – 2009.

1969 spelade det okända skivbolaget MNW in LP:n Tigerkaka med en obskyr grupp kallad Gunder Hägg. I dag tillhör både skivbolaget och gruppen, som bytte namn till Blå Tåget, den svenska musikhistorien. MNW blev navet i den svenska musikrörelsen med grupper som Nationalteatern, Hoola Bandoola Band och Contact.


70-tal blev 80-tal, progg blev punk och Tant Strul, Pink Champagne, KSMB och Stry hette några av artisterna som fångade tidens tempo. Eldkvarn, Wilmer X, Rolf Wikström, Peter LeMarc och Stefan Sundström heter några andra som bidragit till att göra MNW till något mer än bara ett skivbolag.

Under 40 år har MNW varit en musikkulturell smältdegel där Sånger om kvinnor, Kåklåtar och Mullvadsoperor varit viktigare än att ha en låt på topplistan.

Ljud från Waxholm innehåller förutom intervjuer med artisterna, mängder av unika bilder, 250 skivomslag och utgivningslistor. Dessutom 4 CD, sammanlagt 68 låtar ur de 40 årens utgivning, från Björn Afzelius till Johan Zachrisson.

Bokens redaktörer och skribenter är Håkan Lahger och Lasse Ermalm. Övriga texter har skrivits av Bengt Eriksson, Leif Nylén, Tore Berger och Peter LeMarc.

Förord i boken:

Musikrörelsen i Sverige var unik. Den betydelse rörelsens skivbolag, musiker och låtskrivare fick på resten av skivbranschen har ingen motsvarighet i andra länder. I Sverige fanns under en period i mitten av 70-talet cirka 50 skivbolag, tre distributionsbolag och ett skivpresseri som räknades in under det som kallades den progressiva musikrörelsen. Detta att ha kontroll på musiken genom hela produktionsledet gjorde musikrörelsens producenter starka och oberoende. Musiknätet Waxholm var hjärtat och hjärnan bakom en stor del av organiseringen av de små bolagen. Det var MNW som drev på, som först och bäst förstod vikten av att dessa många disparata och spretiga skivbolag bildade gemensam front.

Under 70-talet initierades oberoende skivbolag på många håll runt om i världen. På inget håll fanns dock denna från ax till limpa-organisation av verksamheten. De utländska uppstickarbolagen gick antingen i konkurs eller köptes upp av de stora skivbolagsjättarna. I många fall lockades artisterna till de stora bolagen med löften om bättre villkor än vad de oberoende producenterna kunde erbjuda.

I hela Norden, i dåvarande Västtyskland, Frankrike, Storbritannien och USA startades alternativa så kallade independentbolag som kom och försvann. Bristen på infrastruktur var orsaken, det fanns ingen ryggrad i de utländska motsvarigheterna till den svenska musikrörelsen.

Hur kom det då sig att människorna som arbetade på MNW kunde kika runt hörnet och se framtiden? En av förklaringarna ger Blå Tåget-medlemmen Tore Berger i denna bok när han påpekar att han och några av de andra på MNW faktiskt var tiotalet år äldre än de flesta musiker och aktivister som fanns runt dem. Den erfarenheten hade betydelse. Berger, Leif Nylén, Mats G Bengtsson, samtliga medlemmar i Blå Tåget, samtliga inblandade i MNW och samtliga födda i slutet av 30-talet såg tidens omvälvande politiska händelser med ett annat perspektiv än sina yngre kamrater. Engagemanget var lika intensivt hos 30-talisterna men konsekvensanalysen blev en annan än hos dem som ville ha revolution på måndag.

MNW var det perfekta lagbygget, där ingick vänstersossen Jan-Olof Schill, en demokratisk och politisk motor med låg utväxling och enorm kapacitet. Roger Wallis var femte hjulet under vagnen och det behövs alltid någon som går emot strömmen och ser annat än vad alla andra ser för att bilden ska bli komplett.

MNW har gått igenom många faser och skepnader sedan 70-talet. Den här boken berättar en del av historien. Den fullständiga berättelsen om hur kollektiva rörelser kommer till och klingar av går inte att skriva. Varje musiker och aktivist har sin version av historien.

Vi har medvetet lagt tyngdpunkten kring de första tjugo- tjugofem åren av MNW:s historia. Det var då det lilla skivbolaget verkligen skrev historia. De senaste åren har varit väl så spännande men av helt andra skäl. MNW har precis som många andra skivbolag fått ställa om sin produktion och inte minst sin distribution till den nya tid som är här. Hur skivbolagens och MNW:s framtid kommer att se ut vet ingen. Om historien kunde kasta ett återsken över vad MNW gör i dag ja, då tycker jag att framtiden ser ljus ut. För det konstnärliga kapital som Musiknätet Waxholms artister och låtskrivare skapat under de första 40 åren är en aldrig sinande guldgruva.