KSMB - Klassiker (MNW)
KSMB är, efter Ebba Grön, förmodligen det största och mest inflytelserika punkbandet i Sverige under slutet av 70- och början av 80-talet. Under ett par år hann de släppa två fullängdsalbum, några singlar plus en live-skiva, samt spela i nästan varenda buske i Skandinavien, innan det tog slut. Denna samling innehåller det mesta ur bandets repertoar, med en outgiven låt; ”Vem é dé” från en singel som aldrig gavs ut. 49 låtart totalt, inklusive deras största hits och mycket mer; Tidens Tempo, Atomreggae, Polsk zchlager, Dörrterror, En slemmig torsk, Förortsbarn, Rövarnas visa, ABAB, Hårding m fl.  
Biografi

Skärholmen år 1977 var en kufisk 50/50-blandning av rövarkula och småborgerlig håla som på ett imponerande sätt lyckades kombinera storstadens och landsortens alla nackdelar. Det totala ingentinget härskade enväldigt, kändes det som. Det var där i ”pink island” som de flesta av oss i KSMB växte upp och lärde känna varandra, och det var tack vare det totala ingentinget vi började spela tillsammans för att ha något att göra. Vi kände liksom inte samma sug efter amazoner och fjunmustascher som dom flesta andra i vår omgivning.

Då andra ställen i Stockholms omnejder (Rågsved, Handen och Solna med flera) i och med punken fick boomar med myriader av rockgrupper och aktiviteter, bestod Skärholmens punkexplosion så gott som enbart av ”Skärholmens punkensemble”, som ändrade namn till ”Kurt-Sunes med Berit” efter första spelningen.

Vi var väldigt unga och det som vi hade tänkt skulle bli en rolig hobby fick en våldsam rivstart – och allt eftersom månaderna och åren gick så fortsatte allt bara att axa. Till slut gick det så fort att vi inte kunde styra längre – vi kraschade rakt in i en bergvägg precis innan bensinen ändå skulle ta slut.

Vi hann i alla fall med en del under färden: spela i stort sett i varenda buske i hela Skandinavien, träffa mycket roliga människor och en härlig häxblandning av skratt, slagsmål, kärlek, fylla, musik, oväsen, split och förvirring. För alla oss var KSMB en viktig klass i livets skola.

/Johan Johansson

Hemsida | Facebook