K-Pist - Enemies of silence (NONS)
Albumet, som spelats in i Decibelstudion i Stockholm under ett års tid, är frukten av glädjefyllda och fokuserade sessioner. Resultatet är distinkt. "Enemies Of Silence" är en skiva som är mer genomarbetad än tidigare och dessutom har gruppen samarbetat med begåvade artister som Son Volcan (fransk rappare ), Scoob Rock (Sveriges bästa rappare enligt Elias) och DJ Michelle. När du hör "How Does It Feel", "Hi Lo", "Golden Coat" och de andra låtarna på "Enemies Of Silence" kommer du att förstå varför. Världen behöver K-Pist.
Biografi

Umeåfesten 31 maj 2002. K-Pist uppträder på den stora brännbollsfesten och spelar skjortan av resten av startfältet, inklusive namn som The Plan och Olle Ljungström. Det är första gången som kvartetten luftar materialet från det nya albumet "Enemies Of Silence" inför en större publik och gensvaret är allt annat än beskedligt. Efter en längre tids frånvaro har ett stort litet band markerat sin mäktiga återkomst och ett adrenalinstint K-Pist gör sitt bästa för att riva tältet de spelar i. De är nära att lyckas.

Fem år efter albumdebuten "Voltage Controlled", två hyfsat framgångsrika singlar ("Firecracker" och "Helicopter") och diverse skivbolagsstrul är K-Pist med i matchen igen. Rent tekniskt har kvartetten i och för sig aldrig varit borta, den har bara suttit nedsjunken i Remphuz (läs replokalen) på Umedalen och jammat fram låtar i väntan på att bli utsläppta på banan. Kreativt kaos kan man kalla det. När det revanschsugna bandet nu glider ut på arenan har de landets fetaste syntljud, en sanslös spelglädje och ett gediget andraalbum fulladdat med grymt svängande och hiphopdoftande rock'n'roll-synt i trunken. Bandet låter kort sagt bättre än någonsin.

Hemligheten är den gamla, bombastiska analogsynten, eller "Analogen" som bandmedlemmarna själva kallar den. Det var kring den som gänget bildades på Mimerskolan i Umeå hösten 1995. "Vi ville inte spela jazz på musiklektionerna. Vi ville skapa feta basgångar och tunga beats" säger Elias Warg när han pratar om starten. Johan Hörnqvist, som inte var med i bandet vid den tidpunkten, berättar hur han blev fullkomligt knäckt när han för första gången fick höra Anders Linds Analog live. Uttrycket "åh helvete vilken analog bas!" har sedan dess varit ett av Hörnqvists flitigast använda uttryck. När bandets förre trummis åkte till USA för att göra karriär som skateboardåkare tog Johan Hörnqvist, som tidigare spelat i Shredhead, med stor glädje plats bakom cymbalerna och pukorna i K-Pist. Det har han aldrig ångrat.

K-Pists sound, som till stor del är uppbyggt kring den tidigare nämnda "Analogen" ( som i verkligheten blivit ett antal analoga syntar), krävde emellertid fler händer. Emma Degerström kontaktades därför våren 2000 och har sedan dess varit fast medlem i bandet. Hon är en av orsakerna till att K-Pist i dag låter mäktigare och svängigare än de flesta andra svenska band och hon är också en av orsakerna varför bandmedlemmarna trivs så bra ihop. Albumet, som spelats in i Decibelstudion i Stockholm under ett års tid, är frukten av glädjefyllda och fokuserade sessioner. Resultatet är distinkt. "Enemies Of Silence" är en skiva som enligt medlemmarna själva låter mindre garage och mer musik än den förra fullängdaren. "Vi har tagit av oss huvan. Vi använder inte längre ljud bara för att de är coola, utan för att de ska lyfta helheten" förtydligar Elias. Kompositionerna är mer genomarbetade än tidigare och dessutom har gruppen samarbetat med begåvade artister som Son Volcan (fransk rappare - "påtänd under alla inspelningar" tror bandmedlemmarna), Scoob Rock (Sveriges bästa rappare enligt Elias) och DJ Michelle (med en skön och ledig stil, allt annat än tajt).

K-pist har hittat tillbaka till den känsla som en gång i tiden fick kritikerna att slå knut på sig själva av upphetsning. Och bandet är hungrigt. Riktigt hungrigt. "Hungern ökar bara ju mer Britney Spears och hennes gelikar regerar i musikvärlden. Men vi fyller en plats, intressanta band och artister kommer det alltid att finnas utrymme för" konstaterar Elias.
När du hör "How Does It Feel", "Hi Lo", "Golden Coat" och de andra låtarna på "Enemies Of Silence" kommer du att förstå varför.
Världen behöver K-Pist.

Historien om K-Pist i korthet:
1995 Bandet, då en trio, bildas på Mimerskolan i Umeå. 1996 K-Pist genomför sin första större spelning. Platsen är Brännbollsyran i Umeå. 1997 Gruppen spelar på P3:s Popstad på samma scen som Sahara Hotnights, som får sitt första genombrott samma kväll som K-Pist upptäcks av Umeåbolaget Nons. Debutalbumet "Voltage Controlled" släpps den 3 november. Sverigeturné följer. 1998 - 2000 K-Pist tillbringar hundratals kvällar i replokalen, omedvetna om hur omstruktureringarna på skivbolaget förflyter. De hamnar i ett tillstånd av kreativt kaos. Det blir en del ströspelningar, men inte förrän några månader in på 2000-talet hör MNW av sig och vill höra något från bandet. Skivbolaget får en demoversion av "Golden Coat" och jublar. I december påbörjas de inspelningar som sedan landar på "Enemies Of Silence". 1999 "Ocean", som finns med på "Voltage Controlled", är med i Felix Herngrens och Fredrik Lindströms film "Vuxna människor". 2001 Fredrik Lindström får inte nog utan lånar "Golden Coat" till "Känd från TV". 2002 Bandet kontaktas åter igen av SF och får den här gången i uppdrag att skapa soundtracket till Jonathan Metzgers debutfilm "Livet i 8 bitar", med premiär i september. I huvudrollerna ser vi bland andra Kjell Bergqvist och Jan Malmsjö. I filmen ingår också singlarna "Lost In the Game" och "C 64". Den 26 augusti släpper bandet sitt andra fullängdsalbum: "Enemies Of Silence".

Medlemmar:
Elias Warg (mikrofon), Anders Lind (synt), Emma Degerström (synt), Johan Hörnqvist (trummor).

Diskografi (samtliga titlar NONS/MNW)
Firecracker, singel
Helicopter, singel
Voltage controlled, singel
Golden coat, singel
Under the table, singel
Lost in the game, singel
C 64, singel
Enemies of silence, album

Spotify