Jogi (Swing-A-Ling)
Jogi från Göteborg är kanske det närmaste Sverige kommer Bounty Killer. Rytmerna är blytunga och produktionen strävar mot den där minimalistiska attacken som karaktäriserar den moderna jamaicanska dancehallen. Jogi har tagit hjälp av Timbuktus husproducenter Breakmecanix och göteborgska reggaemusiker, och lyckats göra dancehall på svenska utan att det låter konstlat, fånigt eller pretentiöst. Stor rikstäckande street kampanj under hösten. Spelningar och aktiviteter på fritidsgårdar runt om i Sverige, också under hösten.
Biografi

Efter ett decennium i branschen, där han medverkat i olika konstellationer, exempelvis Mics Of Fury, är Jogi nu aktuell med sitt första soloalbum. En debut lika massiv som tillgänglig, och som rymmer flera olika genrer och former av reggae. Jogi är vad som på Jamaica kallas DJ, vilket är den jamaicanska motsvarigheten till rappare. Språket är svenska, eftersom det är vad han växt upp med, och känner en naturlig närhet till. Flera av hans inspirationskällor är också svenska. Han är uppvuxen med den svenska proggen och känner samhörighet med den naturliga integriteten hos personligheter som exempelvis Peps Persson vispoeten Thorstein Bergman. Jogi kan ses som en av de svenska pionjärerna inom dancehall. Han har även kört på engelska men började 1996 skriva och framföra sitt material på svenska tillsammans med ett annat göteborgsbaserat hiphopkollektiv.

"Inspirationen kom när svensk rap började poppa upp och få fotfäste", erkänner han. "Den svenska reggaescenen har inte fått samma mediala uppmärksamhet som hiphopen fått, men intresse finns och på svenska blir det mer eget".

Hans utländska förebilder är jamaicanska i allmänhet och Shabba Ranks i synnerhet. "Han är den förste och störste inom dancehall och satte onekligen en norm för hur det ska låta".

Den svenska klichébilden av reggaen är ofta att den ses som typisk "sommarmusik". Som sådan lanseras den via mer eller mindre hurtigt sammansatta samlingsplattor som flirtar med den breda poppubliken. Men Jogi förhindrar effektivt sådana associationer genom att inte vara käck och inställsam utan befinna sig närmare gatan. Ett annat sätt på vilket han befinner sig närmare hiphopen.

Jogi vill dock inte se sig som en politisk artist. "Visst har jag åsikter om vad som händer, men jag ser det inte som min mission att förändra världen. Först och främst är det kärleken till musik och lyrik som driver mig", konstaterar han.

Bland gästerna på debutalbumet märks Breakmecanix och svenske hiphoppionjären ADL. De medverkande är huvudsakligen göteborgsmusiker från olika genrer, varför gå över ån efter vatten när Göteborg nu visar framfötterna i så många intressanta genrer? "Det känns onekligen kreativt på de flesta musikplan i Göteborg och jag är naturligtvis extra glad åt just reggae och hiphop", säger han belåtet. Jogi sätter just nu ihop ett band, så framöver kommer vi även att kunna njuta av material från hans solodebut live.

Jogi på Spotify