Isolation Years - It's Golden (NONS)
Isolation Years från Umeå belönades med otroliga superlativ då deras debutplatta släpptes i oktober 2001. Nu är bandet tillbaka med uppföljaren på N.O.N.S. etiketten. och resultatet är om möjligt ännu starkare. Vissa har redan utnämnt It's Golden till årets bästa album. Här finns elva bitterljuva spår som inget annat band kommer i närheten av just nu.

Sonic 8/10, La Musik intervju och recension i nästa nummer. ZTV rotation, P3 B-rotation, Annonseras. Turnéstart i början av april med ett tiotal datum. Ditt nya favoritband heter Isolation Years.
Biografi
"It's Golden", release 030314, är Isolation Years andra skiva. Skriven på väg till konserter långt borta. Inspelad på ställen som stått öppna när de hade vägarna förbi.

Allt började för fyra år sedan. Som de flesta andra unga norrlänningar flyttade Jakob Moström och Jakob Nyström hemifrån för att söka lyckan på annat håll. Bort från mygg och ett snålt klimat. De var båda nitton år och det skulle dröja ett par år innan hemlängtan förde de båda tillbaka hem till det norrländska kustlandet.

När de båda återvände till den slumrande idyllen Sävar hade de med sig låtar skrivna i exil. Sånger fyllda av längtan efter hembygden och livet de lämnade där. Tillsammans bestämde de sig för att det var dags att starta ett band och ge sångerna liv. När Jakob Nyströms föräldrar åkte på semester sommaren 1999 lånade de hem 8-kanalaren från replokalen i det gula KFUM-huset i smyg. De bjöd in gamla vänner som de vuxit upp med i Sävar och spelat tillsammans med i massor av olika bandkonstellationer. Tolv låtar förevigades i Nyströms vardagsrum under ett några ljusa sommarnätter.

Så här blev sättningen: Daniel Berglund spelade trummor, lillebror Anton fick spela bas. Moström jagade ut ekande slingor på sin halvakustiska gitarr och Jakob Nyström sjöng om hur han ångrade att han någonsin gav sig av i den spöklika "Idiot Pilgrimage". Låtens första vers inleds med orden "Isolation Years revisited again", vilket sedan fick bli namnet på det nu bildade bandet.

Resultatet från sessionerna hos Nyströms uppmärksammades av vänner på skivbolaget Chalksounds i Umeå. De gav ut bandets första vinylsingel. Jakobs mamma och pappa ville ha vardagsrummet ifred så bandet fick se sig om efter en ny lokal. Ett fallfärdigt rödmålat gårdshus fick bli Isolation Years nya högkvarter under de fortsatta inspelningarna. Mats Hammarström som spelat orgel när bandet brukade spela live hade nu blivit fast medlem. Resultatet blev något som beskrivits som när amerikansk öken möter den ryska taigan.

Helt i enlighet med sin norrländska blygsamhet har de aldrig kunnat föreställa sig att något skivbolag skulle vara intresserade av inspelningarna utan de förberedde sig på att ge ut materialet själva. Men ryktet om bandets inåtvända charm hann före. Det tyska bolaget Stickman ville ge ut Isolation Years första fullängdare. Inland Traveller släpptes i oktober 2001 hyllades för sitt egensinne och sina vackra melodier. Vissa kritiker gick ännu längre i sina hyllningar och hävdade att Isolations Years debut var årets skiva 2001. Framgångarna ledde till att bandet började turnera flitigt. Resten av 2002 tillbringade de till största delen i en van på väg mellan olika festivaler och rockklubbar i Norden och Tyskland. Eftersom materialet till skivan spelats in redan 2000 var de mer än angelägna om att få spela in en uppföljare. Mellan turnéerna besökte man därför Pelle Gunnerfeldt i sin studio i Gröndal i Stockholm. Det oförglömliga spåret "Frosted Minds" spelades in under en helg i december 2001.

"Preacher/Songwriter" spelades in i Rumble Road Studio i Skellefteå i augusti. När hösten närmade sig bestämde sig Isolation Years, efter ett år fyllt av bilresor och spelningar, att helt koncentrera sig på den nya skivan.

Bandmedlemmarna försvann spårlöst. Efter en tid uppdagades att man barrikaderat sig i en gammal bygdegård i Åsträsk i Västerbotten. Under två veckor spelade de in ytterligare sju låtar medan den första snön föll började falla redan i oktober. Morgonen efter man färdigställt låten "Say Oh Say" hittade man färska spår i snön bakom huset av en mycket liten björn.

"It's Golden" är en skiva som tar vid där "Inland Traveller" slutade. Atmosfären är lika mystisk. Melodierna minst lika hjärtskärande. Det är en samling förvirrade men mycket vackra sånger om kärlek, sorg och hopp. Om spriten, det bultande hjärtat och frälsningen. Det som livet i Västerbotten har handlat om i hundratals år.
Facebook