Groupa - Fjalar (Xource)
”Fjalar” är Groupas sjunde och senaste album. Musiken här är varmare, friare och mer nyfiken än någonsin. Groupas senaste tillskott är sångerskan Sofia Karlsson.

Skivan är inspelad i Bergen med producenten/ komponisten Karl Seglem.

”Detta Groupa är alldeles lysande. En milstolpe, en CD som ha alla förutsättningar att bli en klassiker. Det är nyansrikt, humoristiskt, fantasieggande och spännande, det är alldeles överdådigt spelhumör.”

Skrev Winnie Cravlund i Helsingborgs Dagblad
Biografi

Groupa, som sedan 80-talet, med två grammisar, varit pådrivande för den moderna folkmusiken i Sverige, har allt som allt släppt 7 album, samt en samling i USA (North Side).

Genom sin karaktäristiska blandning av äldre traditionella melodier, fria improviserade inslag och fantasifulla instrumentation har gruppen påverkat en hel generation av musiker. Groupa ger musiken friare tyglar och fortsätter ständigt att ta musiken mot nya dimensioner.

Numera (2006) består gruppen av tre medlemmar; Mats Edén fiol, Terje Isungset slagverk och Jonas Simonson flöjter.
Mats Edén har sina rötter i Värmland, blev 1979 riksspelman och komponerar en stor del av Groupas repertoar. Han har gett ut 3 soloplattor, varav den senaste på ECM.

Terje Isungset, från Norge, är en av våra främsta och mest nyskapande slagverkare. Terje är verksam i flera andra grupper med inriktning på folkmusikfusion, samt också ofta anlitad som kompositör till festivaler, TV, film och teater.

Jonas Simonson har ett helt unikt förhållningssätt till flöjtspelet som kännetecknas av intensitet i klang och rytm och är en viktig ingrediens i Groupas musik. Han är också medlem i Bäsk, och kan även höras i inspelningar med Den Fule.

Diskografi:


Av bara farten
Amigo 1983


Vildhonung
Amigo 1985

Utan sans
Amigo 1989

Månskratt
Amigo 1990
Grammis 1991

Imeland
Amigo 1995
Grammis 1996

Lavalek
Xource 1998

Fjalar
Xource 2002

 
Hemsida | Facebook