Gläns Över Sjö & Strand - Är du lönsam lille vän (MNW)
Gläns över sjö & strand var en av de tidiga grupperna på 70-talet. Tillsammans med Träd Gräs & Stenar, Gudibrallan, Gunder Hägg och Fläsket Brinner hade de sin storhetstid under Gärdesfesternas era i början av 70-talet. Gläns över sjö & strand släppte 2 LP på MNW, och fick något av en radiohit med låten ”Är du lönsam lille vän”?

Låtarna på den här CD-utgåvan är hämtade från bägge albumen; ”Är du lönsam lille vän” och ”Här schaktas utan pardon”.
Biografi

Ingen av oss kunde drömma om att de här sångerna skulle ges ut trettio år senare.

Jag skrev min första låt 1961 men sjöng lika gärna Brassens, Olle Adolphson och Ferlin.

Min första hit bland kompisarna kom 1963. Jag hade slutat skolan och pluggade i Montpellier. Den hösten lärde jag mig ”Blowin’ in the wind” av en amerikansk collegestudent. Det var något helt nytt. Vem skrev sådana sånger? Två år gick innan jag hörde nästa, ”Don’t think twice, it’s all right”, och förstod vem som skrivit den.

Brel var fransmännens Dylan. Länge var Brel och Brassens, Ferlin och Taube de låtskrivare jag lärde av. Beatles och Stones hade inte så mycket texter än, Dylan desto mer.

Sånger var ett sätt att leva, sjunga ett sätt att vara tillsammans. 1967 i Lund tjänade jag mina första femtio kronor på att sjunga för arkitektstudenter, jag var lycklig & stolt och visste inte att jag skulle skriva min första roman samma år.
Efter Beatles ”Sgt Pepper” och Dylans ”Blonde on Blonde” var alla texter möjliga. Fattades bara Pugh Rogefeldt – förste rockmusikern som sjöng på svenska. Året därpå 1970 började Cornelis jobba med den här generationen musiker och så var det dags för Gärdet.

Sedan några år kände jag flera i Träd, Gräs och Stenar. Gärdetfesten var tänkt som en öppen tillställning, alla skulle få vara med. Gläns över sjö & strand bokades alla tre dagar under den första festen trots att ingen hört oss. Själv var jag mer förberedd än jag förstod. Plötsligt var det vår tid, vår tur.

I Gagnef, där jag bodde fanns ett rockband som lirade Creedence Clearwater Revival, Beatles, Hendrix och Dylan på dans. Jag hoppade in nån gång på munspel. Sångaren och gitarristen Kjell Åkerman tog med sin Fender Stratocaster, en akustisk Levin och sin tvillingbror Lars på elbas och så bildades Gläns över sjö & strand.

/Peter Mosskin

Diskografi:


Är du lönsam
lille vän
MNW 1970


Här schaktas
utan pardon
MNW 1971

Progg.se