Dom Smutsiga Hundarna - Vårdsjuk blågul fanblues
Dom Smutsiga Hundarna bildades i Göteborg 1969 av Ingemar E Nilsson och Ingmar ”Tomten” Flurén. Efter flera obskyra spelningar i Göteborg uppträdde bandet för första gången officiellt på den första Gärdesfesten i juni 1970. Bandet bestod då fortfarande bara av de två ursprungsmedlemmarna, men kompletterades på Gärdesfesten av medlemmar från Träd, Gräs & Stenar.

Den andra av Dom Smutsiga Hundarnas två spelningar på Gärdesfesten blev skandalös och arrangörerna såg sig nödsakade att stänga av strömmen.

Bandet gjorde en radioinspelning för P3 1973, en inspelning som idag är en raritet, eftersom programledningen inte vågade sända den.
Mot mitten av 70-talet uppstod den konstellation som återfinns på Dom Smutsiga Hundarnas två första album, ”Vårdsjuk blågul fanblues” (1977) och ”Hotell Cancer” (1979).

Deras debut LP lovordas av många än idag och innehåller dels titelspåret som är Hundarnas förslag på hur nationalsången bör låta och också deras mest populära live låt. Den innehåller även en spännande version av Bob Dylans "Like a Rolling Stone" tolkad till ”Som en smutsig hund”.

Under andra hälften av 70-talet genomförde gruppen en mängd spelningar runtom i Sverige och gruppens framträdanden utvecklades i riktning mot musikteaterföreställningar. Dom Smutsiga Hundarna upplöstes 1983, men alla musikerna i den sista uppsättningen Hundar återfinns som kompband på Ingemar E Nilssons album ”Himmel av järn” (1985).
Dom Smutsiga Hundarnas hamnade mitt emellan den rådande proggrörelsen och den då stundande punkrörelsen med sin skivdebuterade och på deras anda LP är punkinfluenserna tydliga.

Dom Smutsiga Hundarna har bara återförenats som band ett fåtal gånger – och då alltid i den konstellation som gjorde de två 70-talsalbumen.
Diskografi MNW:

Vårdsjuk blågul fanblues, Musiknätet Waxholm 1979
Hotel Cancer, Nacksving 1979
Framtiden rusar emot dig, Nacksving 1983
Hemsida