Doktor Kosmos - Reportage! (NONS)
Här är Doktor Kosmos senaste skiva. Den heter "Reportage!" och släpptes den 23 januari. Den är lite bättre än den förra (som hette Evas Story och som kom i januari 2000). Så säger dom själva. Vi säger så här; "det är så jävla bra! Doktorn, Twiggy Pop, Stålis pojken, Den nye och En kille till har kanske redan gjort år 2002's bästa svenska platta.
Biografi

Så här gjorde vi skivan!

I november 2000 hyrde vi en replokal i Skogskyrkogården i Stockholm. Vi började göra nya låtar och vår nye medlem EnKilleTill skolades in. Vi började klockan 8 på mornarna och höll på till 16. Oftast började det med att någon hade in idé, kanske en ackordföljd eller ett riff, och så fyllde alla andra på med sina egna idéer.

Musikaliskt ville vi röra oss i alla riktningar så vi döpte låtarna efter olika förebilder, Tex. Nick Drake (En grej som hände för elva år sedan), Jon Spencer (Ang. Hat), Bruce Springsteen (Bredäng Centrum) och Lou Reed (Jimi Tyler och Kennet Johansson). I stället för att, som dom flesta andra band, härma sig själva, så kan man lika gärna härma alla andra, tänkte vi, för att få så stor spridning på låtarna som möjligt.

Efter en månad hade vi 15 låtar som vi tyckte höll måttet. Låtarna hade i det här läget inga texter. Vi spelade in en demo i vardagsrummet hemma hos Den Nye i Stureby. Han hade köpt en dator med inspelningsprogrammet Pro Tools. Jag gjorde blajtexter, bara för att ha nåt att sjunga. Första raderna på det som blev Kaj och jag gick t ex "Om du vill bli nåt inom TV - så ska du äta mycket äpplen - för det är allmänt känt att äpplen - gör så att dina ögon griper tag".

I januari 2001 så skickade vi demon till våran A&R Per Helin på MNW. Han gillade det och beställde tid i Gula Studion i Malmö åt oss. Nu skulle jag bara skriva texterna. Fast det var svårt att hinna med, speciellt eftersom jag våren 2001 var pappa-ledig. Jag försökte, men det blev helt enkelt inte bra, min son tog för mycket av min tid och energi. Dessutom turnerade vi en hel del, med Trumpeten och Tjuven på Blås. Men vi åkte ner till Malmö i alla fall i omgångar och spelade in låtarna utan sång under våren och sommaren. Bröderna Jens och Petter Lindgård var producenter och ljudtekniker, precis som förra på förra skivan.

EnKilleTill hade utvecklats till en lika delar gitarrist och klaviaturist i bandet (bla är det han som spelar gitarrsolot i Ang. Hat och syntsolot i Jimi Tenor och Kennet Johansson) En låt - Jag låg med henne i Tjeckoslovakien - lyckades jag skriva texten till och den släpptes som singel på sommaren. I september började min son på dagis och jag kunde ägna mig helhjärtat åt textförfattandet. Vi i bandet hade långa möten om vad plattan skulle heta. Förslag som ratades var tex. Förnuft och känsla, Spräng hela skiten litegrann, Zapatista!, Lyssna Svenne!, Kom Med Oss Till En Annan Värld, Döda Överklassen, Medelklassen Och En Stor Del Av Underklassen, Jag Ska Aldrig Bli Som Mikael Wiehe, Läs Texten, Trädets Bror, Attityden Och Beteendet, - Berätta Om Dig Själv! - Då Måste Jag Först Berätta Om Alla Andra, Sozialwissenschaften Und Staat, Tuta Om Du Är Kåt, Bearnaise Quartet Och Privatknullaren af Danmark. Tillslut enades vi om REPORTAGE.

Vi ville göra en platta om verkligheten, efter att ha gjort två rockoperor som mestadels utspelade sig i overkligheten. När temat bestämts började jag skriva texterna. Jag skrev i veckorna och på helgerna träffades bandet, läste texterna och diskuterade ämnena och ordval. I oktober var vi färdiga och gjorde en sista resa till Malmö för att lägga sången. Sen Mixade Jens och Petter och vi bad Nille på Designbyrån Sweden att göra omslaget. Vi valde bort ett par låtar och slutligen mastrade Björn Engelmann på Cutting Room.
A journey through dark towards light

Doktor Kosmos
Bredäng december 2001

Hemsida | Facebook | Myspace