Contact - Samma vindar samma dofter 1968-2004 (MNW)
En bagatell för Contact, men en jättegrej för resten av världen! Oefterhärmliga Contact med samlingen "Samma vindar, samma dofter 1968-2004" - remastrade skatter från förr, toppade med nya låten "Hon fattas mig".

Att väcka slumrande klanger och dynamik i inspelningar från tidigt 70-tal med modern teknik är inte längre något som överraskar musikkonsumenten. När Contact nu utkommer med den remastrade samlingen "Samma vindar, samma dofter" är det dock inte bara en ljudupplevelse. Texterna lyfts också fram och det blir då än tydligare hur tidlösa dessa är.
Biografi

Lorne de Wolfe och Ted Ström lät sig aldrig placeras i någon av tidens partipolitiska fållor och deras låtar om t ex fiskar, guldkalvar, samhällskakor, krigiska USA-presidenter m.m. är tyvärr minst lika aktuella i dag. Även deras lek med folkmusikaliska pastischer som i "Hon kom över mon" och "Fyrvaktarns dotter" är gjorda med en så tydlig glimt i ögat, att de utan musealt damm lever vidare än i dag. Visst finns här de kända ”hitsen" men helheten känns oförbrukad, en låtskatt att upptäcka. Dessutom har nu Contact efter drygt trettio år gått in i studio och gjort nya låten "Hon fattas mig" som inleder samlingen. Tajtare än någonsin. Ted Ström har också gjort ett tiotal LP/CD, varav en med gruppen Norrbottens Järn. Låtar som spelats in av andra artister är t ex "Vintersaga" med Monica Törnell och Jerry Williams. Han har skrivit musiken till Lars Molins filmer och tv-serier som "Tre kärlekar", "Potatishandlarn" och "Den tatuerade änkan". Jobbar fortfarande med musik till film och tv. Ted arbetar också som bildkonstnär.

Lorne de Wolfe's musikaliska äventyr efter Contact fortsatte med gruppen "Hansson de Wolfe United". Tretton album har det hunnit bli under åren, i Contacts, i Hansson de Wolfe United's och i eget namn och nya låtar är på väg.

Contacts saga i korthet:
1968 "Contact" blir det nya namnet på bandet med Ted Ström - piano, sång, Tomas Larsson - bas, Leif Reinholds - trummor, Ted
Steerling - gitarr, sång och Björn Holmsten - sax, klarinett.
Medverkan på Pistolteatern i pjäsen Candide och spelningar på bl a Moderna Museet.

1969 Första singeln "A fairy tale" spelas in på MNW i Vaxholm

1970 Ted Ström får idéen till nya singeln "Hon kom över mon" när Contact drabbar samman med Skäggmanslaget i ett radioprogram.
Lorne De Wolfe går med på bas och sång (ersätter Tomas).
Med Kim Fowley som producent spelar Contact in sin första lp "Nobody wants to be sixteen". Detta engelskspråkiga alster lever vidare som ett svårfångat samlarobjekt.
Spelställen i Stockholm är nu Gyllene Cirkeln, Kåren, Konstfack,
Fregatten, Kurbits, Domino, Mosebacke, Magnus Ladulås, Gärdesfesten m.m.
Contact medverkar i pjäsen "Sonja, Mona, Maja, arbetets döttrar" på Dramaten.
Bo Linné och Claes Palmqvist på bl.a. fioler ersätter Skäggmanslaget.

1971 Contact hade något genuint eget med två starka låtskrivare i Ted Ström och Lorne De Wolfe. Deras talang och egenart blommade ut för fullt på andra lp:n "Hon kom över mon" som blev en stor framgång hos såväl kritiker som publik och med långt över hundratusen plattor sålda.
Contact får 1971års Grammis för bästa lp. Sverige hade fått sitt kanske första folkrockband. Blandningen av rock och folkmusikklanger sammansvetsade av kongeniala texter blev en epokgörande brygd.
Ali Lundbohm från Vildkaktus ersätter Leif på trummor.
Contact utvecklar sitt koncept ytterligare och redan samma höst

1971 kommer tredje lp:n "Utmarker", även den en stor försäljningsframgång med bl.a. låten "Fyrvaktarens dotter".
Contact turnerar flitigt i Sverige, Norge och Danmark. Festivaler som RuisRock i Åbo, Saltøya i Oslo och Roskildefestivalen.
Framträdanden i radio och tv.

1973-1989 Contact tar en lång paus.

1989 - 2003 Contact återförenas till MNW 20-års-jubileum i Stockholm, Visfestivalen i Västervik, Skeppsholmsfestivalen, Falun Folkmusikfestival, "Proggfestivalen" på Ålands hav.
Jonas Isacsson går med på gitarr.

2004 Contact i studion igen första gången på drygt trettio år med nyskrivna låten "Hon fattas mig".

Diskografi:


Nobody wants
to be sixteen
MNW 1970

Hon kom
över mon
MNW 1971

Utmarker
MNW 1971

Samma vindar
samma dofter
(Samling)
MNW 2004

 

Progg.se