Brända Barn - Konfrontationer (MNW)

Brända Barn släpper ny samlingsbox - efter 30 år!

Brända Barn släpper en ny skiva! 30-år efter bandets enda album – det uppmärksammade Allt står i lågor från 1983 – släpps nu en samlingsbox inför tre jubileumsspelningar i höst. Samlingen innehåller en DVD med två konserter från 1987 och 2003, två CD:s med 35 låtar samt en booklet. Skivorna innehåller, förutom 16 tidigare outgivna låtar, den nyinspelade låten Kåt på exponering samt coverversioner på Brända Barn-låtar av bland andra Magnus Carlson (Weeping Willows) och Mattias Alkberg (The Bear Quartet).
Biografi
Rockbandet Brända Barn, ursprungligen från Sundsvall, spelade in ett par singlar i början av 1980-talet. Deras enda album Allt står i lågor gavs ut 1983, men efter flera intensiva turnéer splittrades bandet i februari 1984. Senare samma år gjorde bandet comeback under namnet The Bunch och gav ut en singel med en egen svensk version av Neil Youngs Hey Hey, My My. Sedan dess har Brända Barn haft ett antal återföreningar: 1987, 1991 (två konserter), 1999 (två konserter) och 2003 (tre konserter).

Nu är det dags för ytterligare en återförening! Exakt 30 år efter albumet Allt står i lågor ger Brända Barn ut en begränsad upplaga av ett omfattande samlingsalbum. I samband med releasen ger bandet tre konserter, den 2/11 på Pipeline i Sundsvall, den 28/11 på Debaser Strand i Stockholm samt den 29/11 på Melodybox i Stockholm.

Varför ger Brända Barn ut ett samlingsalbum?
– Eftersom det var 30 år sedan vi gav ut Allt står i lågor pratade vi om att det skulle vara kul att göra något inför jubileet och i samma veva visade det sig att skivbolaget (MNW) hade hittat en hel del outgivet material som varit försvunnet. Och det verkar fortfarande finnas de som gillar oss, så vi ville passa på att ge ut en samling över allt vi gjort.

Vad säger ni om att Peter Birro i albumets booklet menar att Brända Barns album Allt står i lågor från 1983 kan ha räddat hans liv eller åtminstone hans förstånd?
– Det är omöjligt att ta in att man var så viktig för någon och det är verkligen hedrande. När jag läste hans text till förordet första gången så blev jag rörd. Peter Birro tog kontakt med mig 2003 i samband med vår förra återförening i Göteborg och berättade vad vår musik hade betytt för honom. Jag är imponerad över hur väl han i texten fångade vad Brända Barn var, han lyckas beskriva oss på ett sätt som ingen tidigare har gjort, det var häftigt att läsa.

Hur känns det att fronta ett band på scenen 30 år senare?
– Hur kul som helst! Framför allt känns det som ett privilegium att få möjligheten att släppa en skiva och att stå på scenen igen efter så lång tid.

I samband med samlingsalbumet släpps även 250 exemplar av en 10” EP med Brända Barns nya låt Kåt på exponering, Mattias Alkbergs version av Massaker samt en cover på Brända Barns första singel Brända Barn med gruppen Dom Döda (med Magnus Carlson och Anders Hernestam från Weeping Willows, Conny Nimmersjö från Bob Hund och Ulf Rockis Ivarsson, spelar bland annat med Thåström).

Den nya låten Kåt på exponering har producerats av Sanken Sandqvist och spelats in i Nevo Studios i Sundvall. Samlingsalbumet Konfrontationer ges ut av MNW i november 2013.

Diskografi:

Brända Barn/
Andra behov/
Vänner jag hade
glömt
EP, 1980


Män utan
fruktan/Cirkus
singel
Mistlur 1982

Allt står i lågor
album
Mistlur 1983

Hey Hey/Korståg
singel
Mistlur 1984
utgiven under
namnet The Bunch

Brända Barn
CD, MNW 1992


Facebook