Bazar Blå - Nysch (Xource)
Tidigare har trion gjort två studioproduktioner – Nordic City (1998) och Tripfolk (2000), samt en liveproduktion – Live (2003). CDs som alla blivit väl emottagna bland lyssnare världen över. Med Nysch fortsätter gruppen sin väg genom obruten musikalisk mark, denna gång i en nästan helt akustisk klangvärld.
Biografi

Björn Meyer – el.bas, akustisk basgitarr
Johan Hedin – nyckelharpa
Fredrik Gille – slagverk

De senaste åren har Bazar Blå varit mycket aktiva. Musikaliska möten, turnéer och festivalframträdanden bland annat i Danmark, Norge, Spanien, Iran, England, Belgien, Schweiz och USA har tagit gruppens musik till fascinerade lyssnare långt utanför Sveriges gränser. Musiken på Nysch har till största delen uppkommit och utvecklats genom alla dessa äventyr. Titeln i sig är en förkortning av en enveten arbetstitel: ”den nya schottisen” – Nysch.

Bazar Blå har tidigare använt avlägset belägna stugor som studios, men Nysch spelades in i ett fantastiskt uthus i Enskede utanför Stockholm. Det behövdes en minibuss full med instrument och inspelningsutrustning, tre spelglada musikanter och två intensiva perioder i vintras. Resultatet är ny folkmusik – transglobal tripfolk – av och med Johan Hedin, Björn Meyer och Fredrik Gille.

Bazar Blå om musiken och transglobal tripfolk:
”Vår bångstyriga upptäckarlusta gör att vi ständigt – mer eller mindre medvetet – är öppna för allt som kan ge idéer till nya musikaliska uttryckssätt. Fantasin och nyfikenheten kan väckas när som helst, av nästan vad som helst. Det kan vara något så enkelt som ett par snygga toner, en konstig trumma eller ett nytt sätt att använda stråken, ljudet av ett böneutrop i Teheran, hissmusiken på ett hotell i Stockholm, en skränig taxiradio i Bombay eller djupare studier av speltekniker och traditioner bidrar, alla på sitt sätt, till att utveckla den musik vi skapar. Lika gärna som inspiration kan komma av känslan på en flygplats då man inser att bagaget tappats bort eller i soluppgången vid spelmansstämman i Bingsjö, kan den dyka upp i hängmattan hemma i vardagsrummet. Det hela skulle kunna liknas vid hur myror bygger sin stack. Man råkar gå förbi ett strå man tycker om och tar med sig det till stacken för att se var – och om – det passar in.

Den musik Bazar Blå gör är resultatet av vår vilja att spela tillsammans och trampa upp nya stigar i de musikaliska trakter som inspirerar oss. De svenska rötterna lyser ofta igenom, men musiken får sin speciella färg tack vare våra skilda musikaliska bakgrunder och en gemensam smak som ständigt utvecklas. Vi tänker musik snarare än genre när vi komponerar och binder oss inte till några speciella stildrag, utan spelar på det sätt musiken kräver. Det uttryck vi vill skapa blir vår ledsagare i hur vi ska spela och vilka speltekniker vi lär oss att använda.

Vår musik får inte rum i någon gängse genre utan vi kallar den transglobal tripfolk. Det är musik inspirerad av folktraditioner från olika delar av världen med viljan att ge utrymme för en inre resa hos den som lyssnar.” Bazar Blå

Diskografi:


Nordic City
Xource 1998

Tripfolk
Xource 2000

Nysch
Xource 2004


Hemsida | Facebook