Arbete & Fritid (MNW)
”Arbete & Fritid” (MNW 39P) var bandets första skiva på MNW. Den kom ut första gången 1973 och fick då fina recensioner i press över hela landet (se texthäftet).

30 år senare släppte MNW skivan på CD, nu med ett bonusspår som inte var med på originalet; ”Ostpusten – Västpusten”, inspelad på Uppsala Stadteater 1972, av Sveriges radio.
Biografi
Arbete & Fritid bildades i Uppsala 1969 av Roland Keijser, Torsten Eckerman, Kjell Westling, Ove Karlsson och Bengt Berger och var i tio års tid ett band i ständig förvandling, både musikaliskt och vad gäller bandets medlemmar, som byttes ut med jämna mellanrum, med bara Ove Karlsson som ständig medlem och musikaliskt ankare.
Deras nyväckta intresse för nordisk folkmusik, och deras unika blandning av folkmusik, jazz, rock och avantgarde gjorde dem till ett av de musikaliskt mest spännande banden på 70-talet.
”Arbete & Fritid” var deras första skiva på MNW; de hade tidigare gett ut två skivor på Sonet. Två medlemmar hade lämnat bandet; Bengt Berger och Kjell Westling, men tomrummet fylldes snart av Bosse Skoglund och Tord Bengtsson. Skivan spelades in under sommaren 1973 och gavs ut på hösten samma år.
Nu 30 år senare ger MNW ut skivan på CD, med ett bonusspår ”Ostpusten – Västpusten”, som inte fanns med på original-LPn. Bonuslåten spelades in på Uppsala Stadsteater av Sveriges Radio 1972 och gavs ut av SR Records i en serie LP-skivor som hette Club Jazz.
På den inspelningen hade man dessutom bjudit in de gamla medlemmarna Bengt Berger och Kjell Westling, så man var sju medlemmar under spelningen.
En konsert med Arbete & Fitid var alltid lika oförutsägbar. De spelade inte efter någon förut-bestämd spelordning utan de var nästan lika oförberedda som publiken på vad som komma skulle. Varje konsert skulle vara unik och inte en kopia av sig själv. Björn Rehnström i Norrtelje Tidning skrev så här efter en konsert i Hallstavik 1973:
”Jag själv har aldrig någonsin hört musik liknande den som spelades upp i Folkets Hus. Gruppen hade samlats på scenen och började stämma sina instrument. Två av medlemmarna stod och pratade med varandra medan trummor, piano och cello ”gnydde” på var sitt håll. Efter en stund upptäckte man att det fanns en rytm i gnidandet och slagandet och det hela hade börjat.”
Arbete & Fritid spelade inte låtar utan block. Ett block varade i allmänhet i drygt en timme. Sen blev det paus och så kom ett nytt block. Viktigt var den kollektiva improvisationen.
Arbete & Fritid inspirerade många grupper under den här tiden och de ca 1000 spelningar de gjorde under de här åren öppnade ögonen, på en stor publik, för den gränslösa musiken, som långt senare kom att benämnas ”världsmusik”.

Diskografi:
Arbete & fritid (1970)
Andra LP (1971)
Club Jazz 6 (1972)
Slottsbergets Hambo å andra valser (1972)
Arbete & Fritid (1973)
Ur spår (1975)
…sen dansar vi ut (1977)
Se upp för livet (1977)
Håll andan (1979)
Deep Woods 1969-79 (samling 1991)