Anders Hagberg - The Herd (Xource)
På sitt andra album ”The Herd” fortsätter Anders Hagberg att hämta inspiration i äldre nordiska uttryck. Hagberg är en av de främsta flöjtimprovisatörerna i Skandinavien och hans sopransax-ton har en sällsynt skönhet och intensitet. På albumet medverkar den samiska sångerskan Inga Juuso, Anda Kuitse från Östgrönland, Kasaluk Q från Nordvästra Grönland samt den svenska sångerskan Eva Rune. Hagbergs CD ”Earthsongs” från -98, blev liksom denna "The Herd" grammisnominerad i klassen bästa folk- världsmusik.
Biografi
Anders Hagbergs flöjter och saxofoner leder in oss i en spännande och vacker klangvärld där magiska röster av jojk, innuitsång och kulning möter 2000-talets sounds och beats. Uttrycket och skönheten i dessa melodier bildar grund för ett suggestivt landskap där beat, jazz, etno och ambient möts.

På sitt andra album "The Herd" på MNW, (Grammisnominerad 2002), fortsätter Anders Hagberg att hämta inspiration i äldre nordiska uttryck. Hagberg räknas som en av landets främsta improvisatörer på flöjt och sopransax, och är även en virtuos på den traditionella sälgflöjten.

På "The Herd" får vi höra en unik blandning av traditionella och moderna uttryck. Även på detta album hörs den samiska sångerskan Inga Juuso jojka. Hon är en av de främsta trad. bärarna av den nordsamiska jojken. Från en oförglömlig session i Köpenhamn finns ett par spår med artisterna Anda Kuitse från Östgrönland och Kasaluk Q från Nordvästra Grönland. Även den svenska sångerskan Eva Rune medverkar på CDn.

Musiken har vuxit fram under turnéer som följde på CDn "Earthsongs" samt i studion, och har fått en mer rytmisk prägel med både slagverk och trummor. Musikerna som medverkar tillhör det absoluta toppskiktet av jazz- och beatmusiker i Sverige, med en stor erfarenhet av genreöverskridande musik.

Anders Hagberg - flöjter, saxofoner
Stefan Blomquist - keyboards, piano
Christian Jormin - trummor, slagverk
Mikael Nilsson - slagverk
Stefan Pettersson - elbas
Inga Juuso - jojk
Anda Kuitse - sång
Kasaluk Q - sång
Eva Rune - kulning

Hagbergs CD "Earthsong" (MNW/Xource) från 98, fick lysande recensioner och grammisnominerades i klassen bästa folk- /världsmusik. Man turnerade under 1998-99 och gjorde konserter i hela Norden, Kanada och Polen.


PRESSEN OM "EARTHSONGS"
"Anders Hagberg på flöjt och sopransax är en mästare i att skapa spann av närvaro och känsla"
Erik Centerwall/Svenska Dagbladet

"Hagbergs musik har en enastående närvaro i nutida jazzmusik men får ett djup och en särskild genom att den magi öppnar ett gränslöst perspektiv i både tid och rum"
Bohuslänningen

"If jazz is to continue to grow into it's second century, it must synthesize new streams of musical tradition into what already exists. Hagberg's group points in an interesting new direction."
The Ottawa Citizen (Canada)

"Earthsongs... amused me deeply and wholehearted. Beautiful lines, interesting harmonies and rhytmical variety were forming the base of their success." Dziennik Polski (Poland)

"What Hagberg does really, is connect the dots between similarities in global cultures, and he makes his point very effectively." Dirty Linnen (US)

HISTORIK
Hagberg är uppväxt i Uppsala. 1979-1983 utbildade han sig till instrumental- och improvisationspedagog vid Musikhögskolan i Göteborg. Efter examen 1983 har Hagberg arbetat som frilansmusiker.

Som instrumentalist har Hagberg en stark egen röst och han sätter sin prägel i alla sammanhang med sitt uttrycksfulla spel. Han räknas som en av Sveriges främsta improvisatörer på flöjt och sopransax, och är även en virtuos på den traditionella sälgflöjten. Hans kännetecken är den gränsöverskridande musiken där influenser från olika genrer och musikaliska kulturer bildar en personlig och spännande musik.
Hagbergs stämningsskapande sound kan höras på ett 50-tal skivor och ett stort antal filmmusik-produktioner. Han har turnérat i ett 20-tal länder som t.ex. Indien, Kina, Japan, Kanada och Argentina.

Hagberg har spelat med många artister och grupper.
Under 10 års tid arbetade han med några av Indiens främsta musiker i gruppen Mynta, däribland den legendariske slagverkaren Vikku Vinayakram från John McLaughlins grupp Shakti. Han har också varit medlem i danska bandet New Jungle Orchestra med bl.a. Pierre Dørge, John Tchicai och Marilyn Mazur. Sedan 1985 spelar han duo med japanske basisten Yasuhito Mori i gruppen Winduo. Han har även närmat sig konstmusiken i samarbetet med kyrkoorgel och gregoriansk sång.

Hagberg är sedan flera år engagerad som lärare vid Musikhögskolan i Göteborg. Han har också medverkat i uppsättningar på bl.a. Göteborgsoperan och Backa Teater.
Hemsida