Så här lät det I MNW:s studio i den gamla trävillan i Vaxholm för 40 år sedan; 1974.
Året då Björn Afzelius släppte sin solodebut, då Gävlebandet Mobben spelade in sin första platta, då Nationalteatern, Nynningen och Göran Persson släppte nya skivor.

Björns låt ”Dialog i Mariagränd” är en lång låt som växer fram med molande orgel och gitarr; ett möte mellan två utslagna som blir till en suggestiv monolog skriven ur en kåkfarares perspektiv. Mobben var ett band som knöt an till den svenska politiska popen – dock tas debutplattan emot ganska svalt av media. Uppföljaren ”Elektrisk natt” blev desto bättre!

Göran Persson, från trakten kring Mora, hade debuterat ett par år tidigare med ”Blir jag sen spelkarl”. Han hade blivit övertalad av MNW, som gillade hans musik, att spela in en skiva. Han sjunger om förtvivlan och förtryck ur en personlig vinkel; sista versen från låten ”Hundliv” lyder:

Men från alla hundgårdar och rastplatser,
från all hopplös meningslöshet, ska vi slita av oss våra strypkoppel
och allt ylande ska bli verklighet

Det finns ändå ett hopp! Och recensenterna på den tiden var positiva och generösa i sina omdömen.

Vilda strejker” är hämtad från Nynningens album ”1974” – det mest politiska av deras album. Låten är skriven av Anders Melander; Nynningen och Nationalteatern hade börjat jobba tillsammans.

Hanna från Arlöv, skriven av Ulf Dageby, handlar om arbeterskan på golvet som stod upp mot den hjärtlösa företagsledningen. Hon var kommunist och organiserade en vild strejk. Det var hon som tog fajten när ingen annan gjorde det. En av Nationalteaterns största låtar.

Elisabeth med Piska mig hårt, som sen bytte namn och blev Eldkvarn. Tack vare Tore Berger i Blå Tåget fick Piska mig hårt möjlighet att spela in sin debutskiva på MNW. Curt-Åke Stefan var med i bandet på den tiden - han blev sen studiotekniker i MNW-studion och var kvar där i 30 år. Recensenterna var kritiska och det tog flera år att sälja slut på den första upplagan.
Facebook